4 miljoner dollar för att förändra världen

Vid Zonta International Convention i somras beslutade medlemmarna vilka projekt som organisationen stödjer de kommande två åren.

Let Us Learn Madagascar, 1 miljon US dollar

Let Us Learn Madagascar är ett UNICEF-projekt i Madagaskar, där 90 % av befolkningen lever på mindre än 2 US dollar per dag.

Projektet är ett utbildningsprojekt, men omfattar vitt skilda åtgärder såsom fortbildning av lärare, bättre klassrum, bättre skoltoaletter och ekonomiskt stöd till hushåll. Alla dessa är nämligen pusselbitar för att få fler ungdomar, särskilt flickor, att stanna kvar i skolan längre.

Eid bi Eid (Hand in Hand), Jordanien, 1 miljon US dollar

1,4 miljoner syriska flyktingar lever idag i Jordanien. Projektet drivs av UN Women och syftar till ökad jämställdhet genom att underlätta för både syriska och jordanska kvinnor att komma in på arbetsmarknaden och få långsiktiga anställningar.  Dessutom stödjer man åtgärder för att öka skyddet för de som bor i flyktingläger.

End Child Marriage, Stoppa barnäktenskap, 2 miljoner US dollar

650 miljoner kvinnor i världen har blivit gifta som minderåriga. Ytterligare 250 miljoner riskerar att bli det snart.

Projektet är ett brett initiativ av UNICEF och UNFPA för att förändra denna utveckling. Det handlar om information till individer om deras rättigheter samt om påverkansarbete på många nivåer, alltifrån hushåll till nationella beslutsfattare och lagstiftare.