Preses relīze 2021-10-06

Jaunieši raksta par piespiedu laulībām

Tas ir satriecošs fakts, ka 21 procents no visiem pasaules iedzīvotājiem ir šķīries pret savu gribu pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Katru gadu papildu 12 miljonu risks neriskē par tādu kļūt. Oktobrī Zonta vērš uzmanību uz meiteņu tiesībām uz autonomiju, mudinot jauniešus rakstīt īsus stāstus kampaņai "Stop Child Marriage".

- Daudzas jaunas meitenes un arī daži zēni cīnās pret goda apspiešanu un tiesībām precēties ar kuru vēlas. Zviedrijā vien katru gadu pazūd divas veselas skolas klases ar meitenēm, kuras neatgriežas pēc devītās klases, kuras tiek turētas aizdomās par aizvešanu uz dzimteni, lai apprecētos, stāsta Elafs Ali, žurnālists un raidījuma vadītājs.

Elafs dzimis Bagdādē un ieradās Zviedrijā 4 gadu vecumā. Šī gada sākumā viņa izdeva autobiogrāfisku grāmatu “Who Said Something About Love? Atbrīvoties no goda apspiešanas”. Tagad viņa ir rakstnieku konkursa žūrijā.

Organizācija Zonta International, kurā iesaistās vairāk nekā 28 000 sieviešu visā pasaulē, darbojas bezpeļņas organizācijā, lai veicinātu sieviešu tiesības, izmantojot aizstāvības un atbalsta pasākumus. Viens no jautājumiem, ar ko Zonta ir iesaistījusies, ir bērnu laulību apturēšana. Tagad organizācija aktualizē šo jautājumu, sadarbojoties ar žurnālu Frīda.

– Mūsuprāt, ir ļoti svarīgi, lai jaunās meitenes atvērtu acis uz jautājumu par vardarbību par godu un lai gan Zviedrijā, gan pasaulē pastāv laulības ar bērniem, saka žurnāla Frīda redaktore Annija Li Eriksone. Tagad kopā ar Zontu izsludinām rakstniecības konkursu, kurā jaunieši var rakstīt gan pašpiedzīvotus, gan aktīvus stāstus par šo tēmu. Varbūt mēs varam veicināt to, ka šim jautājumam tiek pievērsta lielāka uzmanība un jūs uzdrošināties nostāties pret bērnu laulībām!

Zonta vēlas iesaistīt jauniešus, lai viņi patiktu un izteiktu savu viedokli. Bērni nedrīkst stāties laulībā pirms pilngadības vai pret viņu gribu. Visiem bērniem ir jābūt iespējai būt bērniem un neriskēt apprecēties.

– Mēs zinām, ka žurnāls Frīda sasniedz jauniešus Zviedrijā pavisam savādāk, nekā mēs Zontā varam. Šo akciju vēlamies veikt kopā, jo zinām, ka daudziem jauniešiem patīk savas domas formulēt rakstiski. Rakstīšana ir veids, kā runāt, izteikties un pašam izlemt, saka Annika Bränstrēma, Zonta International 21. apgabala (Zviedrija un Latvija) gubernatore.

Par printeru konkursu

Informāciju par akciju "Apturiet bērnu laulības" var atrast frida.se un tālāk zonta.se. Kritēriji, kas tiek piemēroti rakstīšanas konkursam, cita starpā ir tādi, ka noveles pamatā jābūt bērnu laulību tēmai un tam, kā apturēt šo vardarbības veidu pret bērniem. Īsais stāsts nedrīkst būt agrāk publicēts. Papildus godam, balvā ir tas, ka trīs uzvarējušie darbi tiks digitāli publicēti Frīdas un Zontas tīmekļa vietnēs 2021. gada decembrī.

Sazināties

Zonta: Åsa Wilén, tālr. 070-595 70 64 un Ann-Louise Larsson, tālr. 070-695 62 92

Laikraksts Frīda: Annija-Li Eriksone, tel 070-866 02 54.