Ungdomar skriver om tvångsäktenskap

När det gäller frågan om tvångsäktenskap har Zonta och tidningen Frida samma värderingar. Därför går vi nu samman i en gemensam kampanj för att uppmärksamma att 21 procent av alla flickor i världen blir bortgifta mot sin vilja före 18 års ålder. Varje år riskerar ytterligare 12 miljoner flickor att drabbas av samma öde. 
 
kvinna med ljust hår och en stor orange halsduk
Annika Bränström välkomnar ungdomars engagemang för flickors rätt till egenmakt.

– Vi vet att Frida når ungdomar i Sverige på ett helt annat sätt än vi i Zonta kan göra. Vi vill göra den här kampanjen tillsammans, eftersom vi vet att många ungdomar gillar att formulera sina tankar i skrift. Att skriva är ett sätt få komma till tals, uttrycka sig och bestämma själv, säger Annika Bränström, guvernör för Zonta Internationals Distrikt 21 (Sverige och Lettland).

Skrivartävlingen utgår från tre berörande bilder tagna av fotografen och zontamedlemmen Therese Schröder, och gemensamt för bilderna är att där finns en liten brudkrona, gjord av silversmeden och zontamedlemmen Marie-Louise Hegewald. Bilderna ska inspirera till korta noveller på temat tvångsäktenskap.

Elaf Ali, känd journalist som föreläser om hedersvåld, kommer att delta som jurymedlem för att bedöma de noveller som skickas in. Med i juryn sitter även Gunilla von Wachenfeldt, zontamedlem och advokat, liksom en representant från Frida.

Tre av tävlingsbidragen kommer att väljas ut av juryn och publiceras både på frida.se och här på zonta.se i december.

Så här lämnar du ditt bidrag till tävlingen

På Fridas webbplats finns mer information om skrivartävlingen samt en intervju med Elaf Ali om vilken skada det kan ställa till med för flickor som tvingas gifta sig med någon de inte själva valt