En ensam gul ros mot en mörk fond.

Zonta-rosen

Skönheten i en enda gul ros har sedan årtionden varit en elegant och populär symbol inom Zonta. Men Zontarosen är så mycket mer än en vacker blomma som betyder vänskap.

Sedan 1999 är den också en symbol för Zonta Rose Day, som firas den 8 mars och som sammanfaller med internationella kvinnodagen. Denna dag uppmuntras zontor över hela världen att, genom den gula rosen i någon form, samtidigt sprida kunskap om Zontas viktiga verksamhet.                                   

Varje årtionde sedan 1980-talet har förärats med en ny Zontaros.

1983 såg den första Zontarosen dagens ljus och den presenterades för första gången vid Zonta International Convention i Sydney, Australien. Namnet var Hartanna eller mer känd som Princess Alice eller Brite Lites.

1997 var det dags för nästa Zontaros och denna gång var namnet Harflow eller Easy Going. Rosen presenterades vid Zonta International Convention 1998 i Paris, Frankrike.

Den senaste gula Zontarosen utvecklades av den välkända holländska rosuppfödaren LEX+ och invigdes vid Zonta Internationals Convention i Rotterdam 2008.

Tack vare goda kontakter inom Zonta International registrerades den nya rosen i namnet Zonta+Rose. Den har stora blomknoppar och stjälken är 60–80 cm lång och rosens hållbarhet i en vas är 12 dagar.