Ett par svarta herrskor intill en slöja. Under den står ett par vita skor och ett mjukisdjur med en brudkrona sitt huvud, foto.

Bilden på ett kramdjur med brudkrona som sitter under en brudslöja och mellan ett par svarta herrskor och ett par vita barnskor inspirerade vinnaren i Zonta och tidningen Fridas gemensamma skrivartävling om tvångsäktenskap. Fotograf: Therese Schroeder.

Skrivartävlingen om tvångsäktenskap avgjord

Under hösten har Zonta och tidningen Frida haft ett samarbete för att uppmärksamma att tvångsäktenskap är något som finns över hela världen, även här i Sverige. 

Tillsammans med Frida utlyste vi en skrivartävling dit unga personer fick skicka in noveller inspirerade av bilder tagna av zontamedlemmen Therese Schroeder. Målet med tävlingen var att väcka intresse och engagemang för en fråga som tyvärr inte är särskilt känd bland ungdomar, trots att den berör många som bor i Sverige idag.

Närbild på en ung tjej med grå mössa. Foto.Grattis Tilda!

Juryn har bestått av Elaf Ali, journalist, Gunilla von Wachenfelt, advokat och zontamedlem samt Annie Li Eriksson från Frida. Den har  utsett Tilda Jivenius till tävlingens vinnare.

Tilda har skrivit novellen ”Barn inte brud”, läs den här! Du kan även läsa en vinnarintervju med Tilda på Fridas webbplats. 

Ung tjej i röd kortärmad tröja och med håret i en hästsvans. I famnen håller hon en katt.Emma säkrade andraplatsen

Juryn valde att ge andraplatsen till Emma Angelbäck. Emmas novell heter ”Mardrömsbröllopet”.

En ung tjej med mörkt flätat hår och vit tröja.

En tredjeplats för Kokhob

På tredje plats kom Kokhob Mului Yemesgen Gebreyohannes. Läs hennes novell ”Ett mörkt liv” här!

Det här gör Zonta

Varje år riskerar 12 miljoner flickor under 18 år att bli bortgifta med en man de inte har valt själva. Vill du veta mer om hur Zonta International bekämpar barnäktenskap tillsammans med UNICEF och UNFPA? Läs mer om det här.